Izbira okvirjev za otroška očala

Želje otroka in izbira okvirjev za otroška očala sta povezani

V obdobju odraščanja, ko se otroci vsakodnevno igrajo ter raziskujejo svet okoli sebe, moramo poskrbeti, da jim zagotovimo varne in vzdržljive korekcijske okvirje. Izbira okvirjev za otroška očala je velika. Pomembno je, da izberemo takega, ki bo namenjen otroku, kar pomeni, da bo vzdržljiv, odporen na udarce, a hkrati lahek, da otroka ne bo oviral in mu lezel po nosu navzdol.

Izbira velikosti okvirjev za otroška očala

Okvirji za otroška očala naj bodo široki toliko kot obraz vašega otroka. Ker obstaja mnogo velikosti otroških okvirjev, bodite pozorni, da očala ne bodo premajhna ali prevelika. Če se očala ne prilegajo dobro, otrok ne bo imel dobrega občutka ob nošnji. Očala mu bodo tesna ali pa mu bodo lezla po nosu navzdol.

Pri izbiri okvirjev za otroška očala je zelo pomembna tudi velikost okularjev. Le-ta morajo segati dovolj visoko in prekriti celotno oko, da otrok ne bo mogel gledati nad očali mimo očalnih stekel. To se lahko zgodi takrat, kadar otroška očala nekoliko zlezejo po nosu navzdol, otrok pa pokuka čez očala. Taka otroška očala ne služijo svojemu namenu, saj ne nudijo ustrezne korekcije vida oziroma optimalno ne zajamejo vidnega polja.

 

Izbira okvirjev za otroška očala

Izbira okvirjev za otroška očala

Prileganje nosnega dela okvirjev za otroška očala

Otroci še nimajo popolnoma razvitega nosnega korena, zato se mora nosni del okvirjev za otroška očala popolnoma prilegati obliki nosa, tako da ne obstaja bojazen, da bi očala drsela z nosu. Pri  kovinskih okvirjih se nosnike individualno prilagodi obliki nosa. Da bi bila nošnja očal bolj prijetna, se lahko po potrebi uporabi tudi ortopedski nosnik, ki dodatno zaščiti nos in poskrbi za večjo stabilnost očal. Pri okvirjih iz umetnih mas mora biti nosnik dovolj nizko, da očala lepo sedijo in da otrok ne gleda čez očala.

Kakšne morajo biti priponke pri okvirjih za otroška očala?

Priponke (ročke) okvirjev naj segajo nekoliko za ušesi, kjer se jih prilagodi za vsakega otroka posebej. Okvirji za otroška očala so dobro prilagojeni, če so priponke lepo ukrivljene za ušesi. Njihova bistvena funkcija je, da očala držijo na svojem mestu, tako da tudi pri bolj živahnih otrocih očala ne lezejo po nosu navzdol. Bolje je, če so priponke nekoliko daljše, saj se z rastjo otroka lahko tudi prilagajajo.

Izbira okvirjev za otroška očala za najmlajše

Pri očalih za naše najmlajše je pomembno, da so kovinski deli in zglobi zaščiteni. Tako se izognemo nepotrebnim poškodbam – ni bojazni, da bi se otroški prstki priščipnili. Otroška očala nekaterih proizvajalcev so oblečena v gumijasto zaščito različnih barv, ki jih lahko kadarkoli tudi zamenjamo.

Ali naj upoštevamo želje otroka?

Otroku pri izbiri okvirjev za otroška očala pomagamo starši, vendar pa je dobro upoštevati tudi njegove želje, saj bo očala tako z veseljem nosil in bo ponosen na svojo izbiro. Otrok se bo počutil vključen v sam proces ter zaokrožil celotno izkušnjo kot dobro. Dobro je, da izberemo modele očal pri katerih vemo, da se bo otrok počutil samozavestno med svojimi vrstniki in prijatelji.