Materiali za otroška očala

Različni materiali za očala, vsak s svojimi lastnostmi

Ko izbiramo očala za svojega otroka, imamo v mislih veliko stvari. Predvsem nam je kot staršem pomembno to, da bo otroku nošenje očal udobno, očala pa bodo varna in trpežna.

Pri otroških očalih lahko izbiramo med mnogimi materiali za otroška očala, to pomeni med mnogimi okvirji iz različnih materialov. Vsak material ima svoje lastnosti, ki na vsakega lahko drugače vplivajo. Nekateri si želijo živahnih, pisanih barv in ne marajo nosnikov. Drugim pa je pomembnejša lahkost okvirja in manjša opaznost.

Okvirji iz umetnih mas

Izbira okvirjev iz umetnih mas je velika, saj obstaja množica oblik in barvnih kombinacij. Pri otroških očalih iz umetne mase večinoma ni nosnikov, zato je pomembna enakomerna razporeditev teže očal na nosu. Ker otroci še nimajo dovolj razvitega nosnega korena, moramo biti pozorni, da se jim okvir na nosu popolnoma prilega. Tako dosežemo optimalno vidno polje, očala pa ne lezejo po nosu navzdol in ne pritiskajo samo na določenih točkah. Okvirji iz umetnih mas so nekoliko manj odporni na zlome kot kovinski okvirji, vendar pa so hipoalergeni, kar pomeni, da so odlična rešitev v primeru težav z alergijami. Nudijo zelo veliko izbiro zanimivih barvnih kombinacij in modnih detajlov.

Najpogosteje uporabljen material za izdelavo otroških okvirjev je acetat, ki je naravni derivat bombaža. Dostopen je v najrazličnejših barvnih kombinacijah. Propionat je material narejen na bazi najlona (nylon) in je odlična izbira za izdelavo okvirjev za otroke, saj je zelo lahek. Najbolj odporen na praske pa je zaradi trde površine, okvir narejen iz poliamida. Ta material za otroška očala je lažji kot propionat in ima izjemno zmožnost ohranjanja barve okvirjev.

 

Materiali za otroška očala

Materiali za otroška očala

Kovinski okvirji

Preden se kovinski okvir pojavi na policah trgovcev, gre čez proces, ki zajema do 80 različnih korakov. Sam proces izdelave kovinskega okvirja lahko traja do 4 mesece. Nekatere kovine, kot je titan, pa so še bolj kompleksne.
Kovinski okvirji so največkrat narejeni iz monela (zlitina dveh ali več kovin). So zelo fleksibilni in trdnejši kot jeklo. Pri okvirjih iz kovine so nosniki nastavljivi, kar pomeni, da se individualno nastavijo na nos vašega otroka.

Okvirji iz titana

Kot material za otroška očala se zelo priporoča tudi titan material. To je vrsta kovine, ki je zelo lahka in vzdržljiva. Titan je zelo močan material, ki je odporen proti rji in ne povzroča alergij. Otroška očala iz titana so zato veliko lažja in ne povzročajo neprijetnega tiščanja in odtisov na nosu. Ker je titan eden izmed dražjih materialov za očala, ga mešajo tudi z drugimi kovinami, s čimer postanejo očala bolj dostopna za širšo množico.

Hibridi

Vedno bolj popularni materiali za otroška očala so tako imenovani hibridi. Gre za kombinacijo umetne mase s kovino, večinoma s titanom. To naredi okvir trpežen, lahek in moden. Titanove priponke so lahko oblečene v barvno gumo. Dobro je, da imajo otroška očala fleksibilne tečaje, po možnosti ovite z gumo. Ti omogočajo, da so priponke bolj fleksibilne, hkrati pa ne motijo vašega otroka med nošenjem.

Najbolj poznana blagovna znamka otroških očal je Minima, ki je že večkrat prejela nagrado za najboljši izdelek v kategoriji otroških očal. Ker očala Minima rastejo z vašim otrokom, lahko ob spremembi dioptrije zamenjamo stekla, oziroma spremenimo velikost in obliko stekel ter zamenjamo barvne gumice na priponkah. Tako ima vaš otrok spet nov pogled ter izgled, brez dodatnih stroškov okvirja. Več o Minima očalih si lahko preberete tukaj.