Pregled vida za otroke

Prvi pregled vida za otroke in kaj moramo starši vedeti

Dober in oster vid je temeljnega pomena za otrokov razvoj. Kaj moramo starši vedeti pred prvim obiskom očesnega zdravnika ali optika?

Težave z vidom pri otroku

Naj se sliši še tako nenavadno, nikoli ni prezgodaj, da odpeljemo otroka na pregled vida. Ni preprosto ugotoviti, ali ima otrok motnje vida ali ne. Starši prej opazimo, če ima otrok težave pri hoji, kot pa če ima težave z vidom. Dojenčki in majhni otroci sami niso sposobni zaznati svoje težave in nam tega tudi ne znajo povedati. Tudi starejši otroci imajo lahko težavo razlikovanja med ostro in neostro sliko. Velikokrat starši opazijo otrokove težave šele pri vstopu v šolo ali če se vid drastično zmanjša za več kot 60 %.

Če opravimo pregled vida za otroke in prepoznamo težave z vidom dovolj zgodaj, imamo veliko več možnosti za odpravo očesne napake. Zgodnje prepoznavanje težav z vidom pri otrocih daje boljše in učinkovitejše rezultate. Binokularni vid se lahko v celoti razvije le, ko je slika na roženici obeh očeh enako ostra.

Kdaj na prvi pregled vida za otroke?

Priporoča se, da otrok prvi pregled vida opravi pri starosti treh let. Po prvem pregledu morajo starši redno preverjati otrokov vid, idealno enkrat na leto ali na šest mesecev. Prav tako je priporočljivo, da starši opazujejo svoje otroke in njihovo gledanje.

Izbira očesnega specialista in optika

Tako kot pri izbiri pediatra, je potrebno skrbno izbrati tudi optika, ki bo našemu otroku izdelal očala in optometrista, ki bo opravljal pregled vida za otroke. Preden se odločimo, se prepričajmo ali je prijazen našemu otroku. Nič ni hujšega, kot če se naš otrok boji tistega, ki ga pregleduje.

Poleg prijaznosti je odločilen dejavnik tudi specialistovo strokovno znanje. Prepričajte se, da sta optik in optometrist dobro strokovno podkovana. Vam in otroku se morata posvetiti in nameniti dovolj časa. Izvedeti morata v katerih primerih se pojavijo težave z vidom, v kakšnih razmerah in kdaj bo otrok najbolj potreboval očala. Pomembno je, da se vzpostavi medsebojno zaupanje med starši, otrokom in optometristom.

Pregled vida za otroke

Pregled vida za otroke

Pregled vida za otroke

Pregled vida je za otroka popolnoma neboleč. Otroku ni potrebno znati brati, saj bo pregled opravljen s pomočjo slik in znakov, ki bodo prilagojeni starosti otroka. Optometrist vas bo najprej povprašal o morebitnih težavah z vidom v družini ter razlogu obiska. Pregled vida za otroke je lahko preventiven ali pa je povezan z morebitnimi težavami otroka. Nato bo optometrist pregledal oči in opravil nekaj testov, na koncu pa vam bo predstavil rezultate.

Prva očala za otroke

Očala za otroke nikoli ne smejo biti nekaj negativnega ali kot breme. Namesto tega je potrebno poudarjati, da so očala super stvar. Očala so lahko čarobna in z njimi lahko nenadoma vidimo zelo majhne stvari.