Otroška sončna očala

Dobra zaščita oči tudi za naše najmlajše

Starši otroke poleti izdatno mažemo s sončnimi kremami, da jih zaščitimo pred soncem. Kaj pa zaščita oči? Znano je, da nošenje očal pomaga proti razvoju pogostih težav z očmi, ki se pojavijo kasneje v življenju. Ker prav otroci preživijo veliko časa na prostem, jim lahko z investicijo v kvalitetna otroška sončna očala prihranite marsikatero skrb glede zdravja oči v odraslem življenju.

Izbira okvirja za otroška sončna očala

Otroci potrebujejo očala, ki sedijo varno na nosu. Ker so živahni in se veliko igrajo, morajo biti očala trdna in vzdržljiva. Izberemo očala, ki pokrivajo celotno očesno območje. Najbolje je, da izberemo otroška sončna očala, ki so rahlo ukrivljena, saj tako pokrijemo večjo površino ob očeh. Očala naj segajo do višine obrvi in se na najnižji spodnji točki ne dotikajo lic. Otroška sončna očala naj bodo izdelana iz materiala, ki je bolj fleksibilen. S tem se izognete nepotrebnim poškodbam obraza ali oči. Izberite okvir, ki se nosu lepo prilega. Otroci še nimajo v popolnosti razvitega nosnega korena, zato so za njih primerna očala z nižjimi nosniki. Okvir mora imeti CE oznako, ki zagotavlja, da so očala v skladu z vsemi smernicami in regulativami Evropske unije.

 

Sončna očala za otroke

Sončna očala za otroke

 

Široke priponke in trak

Dobro je, da izberemo otroška sončna očala s širšimi priponkami, ki tudi ob straneh zaščitijo oči pred močno sončno svetlobo. Za otroke je priporočljiva tudi uporaba traku za otroška sončna očala. Ta bodo držala očala na pravem mestu, da bodo opravljala svojo funkcijo – varovala oči vašega otroka.

Vzmetni tečaji

Za otroška sončna očala so zelo uporabni vzmetni tečaji, ki omogočajo, da so ročke pri natikanju ali snemanju z glave nekoliko bolj fleksibilne. Vzmetni tečaji pomagajo preprečevati poškodbe in zlome ob pretirani sili. Očala še bolj objamejo obraz. Ob snemanju očal se težje poškodujejo kot navadni tečaji.

Očalna stekla odporna na udarce in padce

Za otroška sončna očala odsvetujemo izbiro mineralnih očalnih leč oziroma stekla. Izberite sončna očala s plastičnimi lečami, saj so lažja od steklenih, pri padcih pa se ne razbijejo. Tako se otrok z njimi ne more poškodovati. Pozorni bodite na oznako UV 400, ki jamči, da so očala zaščitena proti škodljivim UV žarkom.

Vgradnja korekcijskih stekel v otroška sončna očala

V otroška sončna očala se lahko vgradi tudi sončna stekla z dioptrijo. Pri tem boste potrebovali podatke o dioptriji in ostalih očesnih podatkih, ki so potrebni za izdelavo otroških sončnih očal z dioptrijo. Izbirate lahko med sivo, rjavo in sivo-zeleno barvo očalnih stekel s polarizacijo ali brez. Ena izmed možnosti so tudi fotosenzibilna stekla, ki na soncu samodejno potemnijo.

 

Otroška sončna očala

Otroška sončna očala

Nevarnosti poceni otroških sončnih očal iz butikov

Sončna očala so pripomoček za varovanje oči in vida. Pomembno je, da izberemo očala, ki ustrezajo vsem kriterijem in kjer pri nakupu jamčijo, da so očala brezhibna.
Na trgu se pojavlja veliko ponaredkov in nizkocenovnih očal iz nekakovostnih, poceni materialov. Pri takih očalih so možne presežene stopnje škodljivih snovi, neustrezne barve in stekla, ki ne zagotavljajo optične jasnosti. Velikokrat so v poceni očalnih steklih prisotne tudi napetosti, ki posledično lahko povzročajo glavobole.
Poleg vsega naštetega so poceni otroška sončna očala lahko veliko bolj občutljiva za poškodbe, saj so očalna stekla, priponke, frontalni del ali tečaji dosti manj trpežni kot tisti za katere vam garantira vaš optik.

Pomembno je, da se zavedamo, da vsa sončna očala nimajo UV zaščite. Bolje je, da otrok sploh nima sončnih očal, kot pa da ima poceni očala, kupljena za nekaj evrov. Pod zatemnjenimi stekli se zenica še bolj razširi, kar pomeni, da škodljivi UV žarki lažje dostopajo do oči.