Težave z vidom pri otrocih

Pravočasno prepoznavanje težav z vidom je ključnega pomena

Pri otroku mlajšem od treh let starši težko opazimo, da ima otrok slabši vid. Sam nam tega še ne more povedati, saj se tega niti ne zaveda.  Pri starejšem otroku lahko hitreje opazimo spremembe pri obnašanju in težave z vidom pri gledanju.

Opazujmo svojega otroka

Dobro je, da starši svojega otroka opazujemo v različnih obdobjih starosti. Opazujemo lahko položaj oči, njihovo gibljivost, barvo in ostrino vida. Skozi igro lahko z gledanjem slik in pokrivanjem enega in drugega očesa preverjamo ostrino vida. Pomembni so tudi redni preventivni obdobni pregledi vida.

Težave z vidom pri otrocih in spremembe, ki jih lahko opazimo

Če pri svojem otroku prepoznamo težave z vidom dovolj zgodaj, imamo veliko več možnosti za izboljšanje in odpravo očesne napake. S pravočasnim reagiranjem lahko upočasnimo ali preprečimo hitro slabšanje vida. Izboljša se možnost za dober vid in s tem optimalen razvoj učnih sposobnosti otroka.

Težave z vidom pri otrocih

Težave z vidom pri otrocih

Spremembe, ki jih lahko opazite pri otroku so:
-    škiljenje,
-    pogosto mencanje oči,
-    pogosto mežikanje,
-    prekomerno solzenje oči,
-    prevelika občutljivost na svetlobo,
-    nagibanje glave, da bi bolje videl,
-    sedenje blizu televizije, ker otrok ne vidi dobro,
-    izogibanje aktivnostim, ki zahtevajo gledanje od blizu,
-    izgubljanje med branjem ali pomoč s prstom,
-    otrok ne vidi na tablo pri pouku,
-    glavoboli in utrujene oči,
-    slabša koncentracija pri učenju.

Vloga staršev pri zaznavanju težav z vidom

Dober vid je za otroke zelo pomemben, saj se otroci z gledanjem učijo. Težave z vidom lahko ovirajo napredek otroka. Če opazite spremembe in opozorilne znake, da vaš otrok ne vidi dobro, je najbolje, da otroka odpeljete na pregled k očesnemu specialistu. Morda otrok potrebuje očala in mu boste s tem omogočili, da se ne bo naprezal in se bo lahko osredotočil na učenje, pomnjenje in razumevanje učne snovi. Včasih se zgodi, da so starši zaskrbljeni, ko imajo njihovi otroci težave v šoli. Na koncu se izkaže, da so za to lahko krive tudi težave z vidom.