Športna zaščitna očala

Športna očala z dioptrijo za otroke in mladostnike

Pri športnih aktivnostih v katerih uživajo otroci in mladostniki, se včasih lahko zgodi tudi poškodba oči. Prav naši najmlajši se ne zavedajo rizika poškodb ali celo izgube vida zaradi trenutka nepazljivosti. Tveganje odpravimo z nakupom športnih očal, ki bodo skrbela za varnost v teh kočljivih trenutkih.

Komu so športna zaščitna očala namenjena?

Športna zaščitna očala so namenjena otrokom in mladostnikom, ki se veliko ukvarjajo s športom in različnimi aktivnostmi, pri tem pa potrebujejo tudi ostro sliko in dober vid. Športna zaščitna očala so rahlo ukrivljena, zato nudijo večje vidno polje kot navadna očala. Zasnovana so tako, da vašega otroka ščitijo pred poškodbami oči, ki jih lahko povzročijo mehanski udarci. Primerna so za vse vrste športa, še posebno pa za športe z žogo, kot je košarka, nogomet, rokomet, badminton, tenis, itd.  

Športna zaščitna očala

Športna zaščitna očala

Prava izbira športnih zaščitnih očal za vašega otroka

Za pravilno izbiro športnih zaščitnih očal je dobro, da upoštevate tudi nasvet optika. Le-ta bo zagotovil, da očala stojijo na pravem mestu in zagotavljajo ustrezno zaščito glede na otrokove potrebe. Pri izbiri okvirjev za šport naj sodeluje tudi otrok.

Prileganje športnih zaščitnih očal

Športna zaščitna očala se morajo odlično prilegati. Še posebej pa je to pomembno za otroke. Skušnjavi, da bi otroku kupili večja očala, da mu bodo prav še nekaj časa, se raje izognimo. V primeru, da so okvirji preveliki in se ne prilegajo optimalno, je zaščita oči ogrožena. Enako velja tudi v primeru, da so očala premajhna. Premajhna očala bodo otroku neudobna, kar lahko vodi v to, da jih ne bo nosil. Poleg tega lahko taka očala ovirajo periferni vid, kar lahko vodi v večje tveganje za udarce s strani. Notranja gumijasta obloga naj bo uravnana z obrazom vašega otroka. Oči naj bodo vertikalno in horizontalno centrirane na steklu. Da bodo očala še bolj fiksna, lahko pritrdimo tudi zaščitni trak. Ta bo objel otrokovo glavo in skrbel za stabilnost očal tudi ob bolj aktivni igri.

Športna zaščitna očala in dioptrija

Športna zaščitna očala so primerna za vsakogar. Z njimi lahko korigiramo tudi napake vida, kar pomeni, da očala lahko izdelamo tudi z dioptrijo. V športna zaščitna očala je možno vgraditi očalna stekla s točno dioptrijo, foto občutljiva stekla, ki se na soncu zatemnijo ali sončna stekla v rjavi, sivi ali sivo-zeleni barvi s polarizacijo ali brez.

Zaščitna očala za šport

Zaščitna očala za šport

Varna stekla za športna zaščitna očala

Pri izbiri stekel za športna zaščitna očala je najboljša izbira Trivex material. Ta material je zelo odporen na poškodbe in zato najvarnejša izbira za športna zaščitna očala. Stekla iz Trivex materiala so lažja od ostalih vrst stekel, kar zagotavlja večje udobje. Več o Trivex materialu za očalna stekla si lahko preberete tukaj.

Športna zaščitna očala kot sončna očala

Poleg dvoranskih športov veliko otrok obožuje tudi zunanje športne aktivnosti. Smučanje, deskanje in tek so le nekatere dejavnosti v katerih lahko otrok varno uživa s športnimi zaščitnimi očali. Prav pri smučanju pa je pomembno, da imajo očalna stekla tudi UV zaščito, saj se lahko UV žarki v večji meri odbijajo od snega. Zaradi prevelike izpostavljenosti nevarni UV svetlobi se lahko razvije kratkoročna slepota – fotokeratitis.

Če vaš otrok očala uporablja pri zunanjih aktivnostih, je dobra izbira vgradnja sončnih stekel v športna zaščitna očala. Ena izmed možnosti pa so tudi fotosenzibilna stekla. V notranjih prostorih so stekla prozorna bela, zunaj pa potemnijo in so kot sončna. Fotosenzibilna stekla so zelo primerna za vse, ki imajo dinamični stil življenja ali pa imajo bolj občutljive oči in jih močna svetloba hitro moti. Očala se tako lahko uporabljajo pri dvoranskih športih in pri aktivnostih na prostem. Več o fotosenzibilnih steklih si lahko preberete tukaj.